Renault може да ја продаде Лада на кинеска компанија

68

Кинески производител на автомобили може да купи удел во АвтоВАЗ од Renault во периодот мај-јуни, објави ТАСС, повикувајќи се на извор близок до руската компанија.

„Договорот за продажба на уделот на Renault може да биде склучен пред крајот на мај – средината на јуни, а еден од кинеските производители на автомобили се смета за купувач“, рече изворот.

Француската автомобилска компанија Renault поседува 68% од Lada Auto Holding, заедничко вложување со Ростех, кое поседува 100% од АвтоВАЗ.

Минатата недела Ростех и АвтоВАЗ одбија да коментираат. Прес-службата на руската канцеларија на Renault и препорача на ТАСС да стапи во контакт со седиштето на компанијата во Франција. ТАСС испратиле прашања до прес-службата на Министерството за индустрија и трговија на Руската Федерација.

На крајот на март, прес-службата на Renault објави затворање на фабриката во Москва и намера да ги истражи можните опции за нејзино учество во работата на АвтоВАЗ. „Блумберг“ објави дека компанијата размислува да ја пренесе сопственоста на својот удел во АвтоВАЗ на руски инвеститор. Според соговорниците на агенцијата, Renault нема да може да го префрли својот удел на косопственикот на АвтоВАЗ, државната корпорација Ростех, бидејќи му се воведени санкции.

Во петокот, Газета.ру објави дека Renault се подготвува да го продаде АвтоВАЗ и има намера да го пренесе најголемиот дел од својата странска контрола од градот Тољати на Москва во мај. Според публикацијата, Ростех или структури на Министерството за индустрија и трговија може да станат сопственик на делот.

Според експерт цитиран од Газета.ру, фабриката на АвтоВАЗ во градот Тољати може да се процени на околу 900 милиони евра, а онаа во Ижевск на околу 3.000 милиони евра.

Договорот може да ја вклучи фабриката „Рено-Русија“ со седиште во Москва, вредна 350-450 милиони евра.

АвтоВАЗ произведува автомобили со целосен циклус и компоненти за марките Лада и Renault. Производствените капацитети на АвтоВАЗ се наоѓаат во Тољати – JSC Avtovaz, JSC Lada Zapad Togliatti, както и в Ижевск – LLC Lada Izhevsk.