Renault му дава 100 електрични автомобили на „Ролан Гарос“

19

Францускиот производител на автомобили Renault ќе обезбеди 100 електрични автомобили Megane E-Tech за Отвореното првенство на Франција – „Ролан Гарос“, соопшти компанијата. Вкупната флота на турнирот е 160 автомобили, така што Renault има значаен придонес во намалувањето на издувните гасови во Париз во деновите на шампионатот.

Како дел од оваа нова соработка и за прв пат во историјата на Ролан Гарос, логото на Renault ќе биде позиционирано на мрежите на петте главни терени (Филип Шатрие, Сузан Ленглен, Симон Матје и терените 7 и 14) за време на целиот турнир, од квалификациските рунди до финалето.

За време на турнирот, Renault ќе има штанд од 150 метри квадратни, каде посетителите ќе можат да се запознаат со идната електрична и електрифицирана гама на брендот, Renault Megane E-Tech, Renault 5 Prototype и новиот Renault Austral.

Во Франција, Renault оваа година спонзорира само два спорта – тенис и рагби, во вториот случај локалната рагби федерација е партнер на компанијата.

Паралелно со партнерството со Ролан Гарос, Renault започна нов проект за општествена одговорност наменета за помладите, наречен „Give 5“. Како прв чекор, Renault има за цел да го промовира тенисот со градовите преку реновирање на приградските терени со помош на локални уметници.

За да помогне во финансирањето на проектот Give 5, Renault ќе започне Let Challenge за време на турнирот Ролан Гарос. Секој пат кога сервирана топка ќе ја погоди мрежата пред да удри во сервисниот терен, што во просек се случува повеќе од 2.000 пати за време на турнирот, Renault ќе издвои сума пари за оваа социјална иницијатива.