Рено ја напушти Русија, сè е подготвено за враќање на Москвич

49

Поранешната московска фабрика на француската компанија Рено треба да почне да работи до крајот на 2022 година под името Москвич, изјави Владимир Јефимов, заменик градоначалник задолжен за економска политика и имотни односи.

Според неговите зборови, подготовките за почеток на производството се одвиваат според планот, пренесува агенцијата Финмаркет.

До крајот на 2022 година ќе бидат произведени околу 600 автомобили, од кои 200 ќе бидат опремени со електромотори. Во 2023 година компанијата ќе произведе најмалку 50.000 автомобили, а во 2024 година сите 100.000.

Планирано е да се произведат пет модели под значката Москвич: четири кросовери и еден седан.

Како што претходно објави Autostat.ru, владата на Москва и КАМАЗ се договорија за паритетна распределба на акциите во главниот град на фабриката за автомобили Москвич и инвестиции во нејзиниот развој во износ од 5 милијарди рубли. КАМАЗ ќе дејствува како технолошки партнер на проектот.