Rolls-Royce: Загубата поголема од очекуваната, се преиспитуваат стратешките одлуки

55

Rolls-Royce Holdings PLC во четвртокот соопшти дека нејзината загуба пред оданочување е зголемена за 2022 година и дека во тек е стратешки преглед за да се идентификуваат инвестициските приоритети.
Британската воздухопловна и одбранбена компанија забележа загуба пред оданочување од 1,50 милијарди фунти (1,81 милијарди долари), во споредба со загубата пред оданочување во 2021 година од 294 милиони фунти.

Приходите беа 13,52 милијарди фунти во споредба со 11,22 милијарди GBP една година порано.

За 2023 година, компанијата цели на насоки за оперативна добивка од 0,8 милијарди до 1,0 милијарди фунти и насоки за слободни парични текови од 0,6 милијарди до 0,8 милијарди GBP.

„Нашата програма за трансформација е веќе во тек и се движи со големо темпо. Ќе вклучува стратешки преглед за да можеме да ги приоритизираме нашите инвестиции според најпрофитабилните можности. Ќе ги пријавиме наодите заедно со нашите среднорочни цели во втората половина од оваа година“, изјави извршниот директор Туфан Ергинбилгиќ.

Rolls-Royce објави дека исплатите на акционерите нема да се вршат за 2022 година, но дека се обврза да ги продолжи.