РТС: Почна иселувањето станари покрај Сава поради проектот Белград на вода

25

bg na voda

Се очекува во мај или во јуни да стартуваат активностите за изградба на проектот Белград на вода, велат во белградската градска управа, а во тек е иселување на станари долж реката Сава, јавува РТС.

Според градоначалникот на Белград, Синиша Мали, првите шест објекти ќе бидат изградени до 2017 година и наскоро ќе се усвои закон кој дефинира експропријација на земјиштето, затоа што 10% е во приватна сопственост.

Од Градот сметаат дека до сега се урнати 130 куќи, а останати се уште стотина. Иселени се преку 70 од вкупно 114 фамилии и доделено им е друго сместување.

Белград на вода ќе се гради на десното крајбрежје на реката Сава, а би требало да се изградат околу два милиони квадратни метри станбено – деловен простор.