Рубини нема добри вести- предвидува историски колапс на американската економија

132

Американската економија би можела да потоне во мочуриштето на намаленото производство, зголемената инфлација и зголемената невработеност, предупреди познатиот економист и професор на Универзитетот во Њујорк, Нуриел Рубини. 

Рубини, кој е познат како Доктор Пропаст по неговите мрачни прогнози, тврдеше дека Федералните резерви можеби ќе треба да ги удвојат каматните стапки на 5% за да ја ограничат инфлацијата. Сепак, таквото зголемување може да го задуши економскиот раст и да предизвика зголемување на невработеноста, нагласи Рубини.  

Згора на тоа, зголемувањето на каматните стапки може да предизвика должничка криза. 

Економистот, исто така, предупреди дека потезите на американскиот регулатор за ограничување на инфлацијата може да ја загрозат економијата и да предизвикаат крах на акциите, обврзниците, становите, заемите, приватниот капитал и другите средства на територијата на балонот. Меѓутоа, доколку централната банка се откаже од борбата против инфлацијата, зголемувањето на цените би можело да излезе од контрола. 

Тврдоглавата инфлација и пандемијата на коронавирус може да ја принудат ФЕД да ја втурне американската економија во уште подлабока рецесија од онаа што ја избегна, предупреди Рубини.  

Опасна комбинација 

„Се грижим за стагфлациската должничка криза, бидејќи ова е најлошото од 70-тите во однос на шоковите во понудата и најлошото од светската финансиска криза – тоа е премногу долг и таа комбинација е опасна“, рече тој. 

„Ако сте зад кривата, на крајот рецесијата ќе биде тешка, губењето на работните места и приходите и платите ќе бидат потешки“, објасни економистот, мислејќи на зголемувањето на стапката на ФЕД во однос на инфлацијата.  

„Морате да бидете пред кривата“ рече тој. 

Рубини стана познат по тоа што ја предвиде финансиската криза 2008-2009 година, а Вол Стрит го нарече „Доктор Пропаст.