Рударењето на биткоин повторно е профитабилно

48

Индустријата за рударење  Биткоин претрпе огромни финансиски турбуленции во текот на 2022 година.
Сепак, рударите кои го „преживеаја“ денот со најниски приходи од рударството во годината, 13-ти јуни, и беа сведоци на зголемување на приходите од рударењето за 68,63% во рок од еден месец.

Во текот на годината, приходите од рударењето на биткоин паднаа поради мноштво фактори фокусирани на расположението на инвеститорите – поттикнати од тензиите кои произлегуваат од падот на пазарот, колапсот на екосистемот и инвестициите со загуба.

Податоците од blockchain.com потврдуваат дека приходите од рударството БТК скокнале за речиси 69% за еден месец – од 13,928 милиони долари на 13 јули на 23,488 милиони долари на 12 август. Значителниот пораст на приходите од рударењето уверува дека ископувањето биткоин е остварлив бизнис и покрај високите оперативни трошоци.