Русија е најголемиот снабдувач на нафта во Кина во јули

24

Русија остана најголемиот снабдувач на сурова нафта во Кина во јули, иако нејзините испораки во тој месец паднаа од претходните рекордни нивоа поради малку помалите ценовни попусти дадени од Русија, но и поради тоа што посилната домашна побарувачка го кочи рускиот извоз.
Испораките на нафта од Русија за Кина се зголемија минатиот месец на годишна основа за 13 отсто, на 8,06 милиони метрички тони во јули, или 1,9 милиони барели дневно, објави Кинеската Генерална Царинска управа. Во првите седум месеци од годинава руските испораки на годишно ниво се зголемени за 25 отсто, на 60,66 милиони тони.

Испораките на нафта од Саудиска Арабија за Кина во јули се намалени за 14 отсто на годишно и за 31 отсто на месечно ниво, на 5,65 милиони тони.

И покрај тековните санкции на Западот и ограничувањата на цените на залихите на руската нафта, ESPO сè повеќе се тргува со руската сурова нафта по цени поблиски до пазарните цени, бидејќи силната побарувачка од индиските и кинеските купувачи ги намалува попустите на цените предизвикани од санкциите. Цената на испораките на ESPO во јули беше за 5 до 6 долари пониска за барел во однос на референтната вредност на лондонскиот пазар, наспроти попустот од 8,50 долари што беше одобрен за испораки во март.

Патем, аналитичарите оценија дека домашната руска побарувачка ќе го поттикне вкупниот пад на рускиот извоз. Испораките од западните руски пристаништа се проценува дека во јули се намалени за 18 отсто за период од еден месец, што ја одразува обновената домашна побарувачка за рафинериска обработка.