Русија ги проширува стратешките партнерства во Азија – Мјанмар купи руска нафта

44

Мјанмар купи руска нафта, која ќе пристигнува во фази почнувајќи од септември, изјави оваа недела лидерот на земјата Мин Аунг Хлаинг, пренесува Блумберг.

Извештајот открива дека земјата од Југоисточна Азија ќе увезува нафта и нафтени деривати директно од Русија по разумна цена за дистрибуција низ целата земја. Исто така, рече дека 10-члениот комитет формиран за купување, складирање и дистрибуција на руска нафта одржа состанок овој месец за ова прашање.

– Разговаравме за купување и дистрибуција на нафта од Русија неколку месеци пред посетата на нашиот шеф на државата на Русија во јули. За време на неговата посета, работата беше успешно завршена. Нашата цел е да купиме висококвалитетна нафта по евтина цена од земја каде што можеме брзо да ја набавиме – рече владиниот портпарол Зав Мин Тун на брифинг со новинарите во средата.

Останува нејасно како горивото од Русија ќе се транспортира во Мјанмар, прашуваат новинарите на Блумберг, истакнувајќи дека двете страни претходно размислувале за снабдување на стоката преку гасовод преку Индија или Кина.

Воената влада на Мјанмар започна преговори за гориво со Москва во услови на егзодус на големи меѓународни компании од секторот за нафта и гас во земјата, што доведе до прекини на електричната енергија.