Русија го ограничи извозот на инертни гасови потребни за производство на полупроводници

14

Русија го ограничи извозот на инертни гасови до крајот на годината, според уредбата одобрена од владата, објави „Известија“. Овие гасови вклучуваат аргон, хелиум, неон и други, кои активно се користат за производство на полупроводници, од кои, пак, се прават чипови. И тие се потребни за електроника во многу видови производи, вкл. автомобили, системи за навигација и многу повеќе.

Русија обезбедува до 30% од светската потрошувачка на неон. Сега извозот на овој гас ќе биде можен само со одлука на Владата, по предлог на Министерството за индустрија и трговија, се вели во документот.

Вреди да се напомене дека од почетокот на пандемијата на коронавирус, светот има глобален недостиг на полупроводници – откако Украина престана да снабдува неон од два свои погони.

„Русија одлучи да ги потсети „непријателските“ земји на нивната зависност од увозот, а сега руското Министерство за индустрија и трговија ќе определи кој ќе има пристап до неон, криптон, ксенон – критични гасови за производство на полупроводници, од кои повеќе од 30% гасови се снабдуваат на светскиот пазар од Русија“, изјави владин извор за „Известија“.

Според изворот, одлуката и овозможува на Русија да се потпре на конструктивен и прагматичен пристап од странските производители за снабдување од Русија со потребните микроелектронски производи.