Русија објасни зошто Северниот морски пат е подобар од Суецкиот канал

66

Специјалниот пратеник на Русија, Николај Корчунов изјави дека инцидентот со големиот товарен брод Ever Given во Суецкиот канал во март годинава ја покажа важноста за развој на алтернативни глобални транспортни патишта, разновидност на снабдувачки патишта и ги откри недостатоците на постојните морски коридори.

“Северната морска рута е 40% пократка од транспортната рута преку Суецкиот канал и има голем број предности, вклучително и политички. Фактот дека е пократок овозможува не само да се намали времето, туку и трошоците за гориво “, рече Корчунов, пренесува Спутник.

Тој посочи дека во последните неколку години, Русија забележа позитивна динамика на растот на количината на товар што се превезува по Северноморската рута и развојот на поморството. Корчунов додава дека ова ќе има позитивно влијание врз северните територии, трговијата и туризмот, а исто така ќе придонесе за зголемување на животниот стандард на жителите на Арктикот.

Министерот за развој на Далечниот исток и Арктикот, Алексеј Чекунков изјави дека најголемите азиски земји веќе ја разгледуваат северноморската рута како алтернатива на метежот на Суецкиот канал. Вицепремиерот Јуриј Трутнев, Русија ќе стори сé за да го направи користењето на Северноморскиот пат удобен, безбеден, како и да придонесе за намалување на емисиите на штетни материи во животната средина.

Фото: Pixabay