Русија планира рекордно производство на нафта следната година

67

Русија очекува производството на нафта да се врати близу до постсоветскиот врв следната година, откако ОПЕК + ги ублажи ограничувањата за производство.

Руските компании ќе го зголемат комбинираното производство на сурова нафта и лесен нафтен кондензат за 8% до 559,9 милиони тони во 2022 година и ќе останат блиску до ова ниво од 2023 до 2024 година, се наведува во нацрт -буџетот доставен од Министерството за финансии до владата.

Документот, виден од „Блумберг“, бара одобрување од парламентот и претседателот Владимир Путин. Тој ги поставува очекувањата за буџетските приходи и расходи во тој период, но реалните бројки може да варираат.

Според проценките на „Блумберг“, проектираното производство на Русија за следната година во просек изнесува 11,24 милиони барели дневно. Русија произведуваше 11,25 милиони барели дневно во 2019 година, што е највисоко ниво во нејзината постсоветска историја.

Организацијата на земјите извознички на нафта и нејзините сојузници, вклучително и Русија, го продолжуваат производството што беше запрено на почетокот на пандемијата „Ковид-19“. Секој месец, групата ќе додава 400.000 барели дневно на пазарот, од кои околу една четвртина ќе доаѓаат од Русија.
Зголемувањата ќе продолжат додека не се достигнат нивоата пред пандемијата.

Прогнозите на Министерството за финансии, како и официјалната статистика за нафта во земјата, не обезбедуваат разделба помеѓу суровата нафта и кондензатот. Ова го отежнува проценувањето на прогнозата за производството во споредба со договорот со ОПЕК +, кој ја ограничува само суровата нафта.

Вицепремиерот Александар Новак постојано повторува дека Русија ќе ги исполни своите обврски кон ОПЕК +, што значи дека производството на нафта во земјата ќе достигне нивоа пред пандемијата до мај 2022 година.

Имаше сомнежи за способноста на Русија да го зголеми производството. Во август, производството на нафта во земјата се намали, иако целта на ОПЕК +се зголеми откако пожарот во фабриката за преработка на „Газпром“ во Западен Сибир го принуди гасниот гигант да го спречи производството на кондензат во областа. Русија, исто така, покажа месечен пад на производството во мај и јуни.

Според производството на единицата CDU-TEK на Министерството за енергетика, производството во земјата продолжи во првата половина на септември. Русија пумпа 1,457 милиони тони дневно сурова нафта и кондензат од 1 до 15 септември. Ова е 2,6%, повеќе отколку во август.

Зголемувањето дојде главно од Славнефт и Башнефт, како и од постепено закрепнување на производството на Газпром, покажуваат податоците за малку повеќе од една година.