Русија се надева дека ќе избегне криза со силната рубља и ќе ја задржи инфлацијата

9

По рекордната инфлација во последните две децении во април, Русија забележа забележителен пад на цените. Стапката на инфлација во април достигна 17,8% на годишна основа. Но, цените почнаа да паѓаат и месечната инфлација забави, од 7,6% во март на 1,6% во април. За непрехранбените производи месечното поскапување е само 0,5 отсто.

Во исто време, рубљата е во пораст, што и дава причина на Москва да се надева дека ќе избегне финансиска криза. На девизните пазари во вторник (17.05) тргувањето беше 62 рубљи за долар, наспроти рекордот од 150 рубљи за долар поставен на 7 мај. Руската валута е една од најдобрите во светот од почетокот на годината.

Но, податоците успешно маскираат некои „валкани вистини“ за руската економија, велат аналитичарите, цитирани од CNBC. Мерките за зајакнување на рубљата, на пример, може да се опишат како „манипулација“, коментираат тие.

На крајот на март, руската централна банка воведе строга контрола на капиталот и ги принуди сите компании во земјата да разменат 80% од своите средства во странска валута во рубли. Кремљ, исто така, им забрани на своите граѓани првично да испраќаат средства во странство. Мерката подоцна беше ублажена, но беше ограничена на 10.000 долари месечно до крајот на годината.

Во февруари, неколку дена по почетокот на војната во Украина, Централната банка ја зголеми основната каматна стапка од 9,5% на 20%, одржувајќи ја инфлацијата под контрола. Оттогаш, политиката е намалена, а пазарите се обложуваат дека институцијата ќе ги намали каматните стапки за 200 базични поени во јуни.

Чарлс-Анри Моншо, главен финансиски директор на швајцарската банка Syz, рече дека мерките преземени од Централната банка на Русија прават рубљата да изгледа како стабилна валута, но малкумина надвор од земјата се „подготвени да купуваат освен ако не мораат“. Според него, трговците нема да ја признаат рубљата како слободно тргувана валута долго време.

Ако Русија најде решение за воениот конфликт со Украина и се договори со Западот за санкции, руската рубља може да ја задржи сегашната вредност, вели аналитичарот. Без овие услови, сепак, руската рубља најверојатно ќе пропадне, што ќе доведе до „експлозија на домашната инфлација“ и длабока економска рецесија.

Ова го сфатија надлежните и Централната банка по двегодишна пауза повторно почна да откупува злато од домашниот пазар. Овој факт често го игнорираат новинските агенции, но институцијата купува злато по фиксна цена од 5.000 рубљи за грам во периодот 28 март – 30 јуни, додаваат од Syz Bank. Русија во моментов има петти по големина златни резерви во светот.

Оваа мерка ќе и овозможи на Централната банка не само да се заштити од зголемената инфлација, туку и да ја поврзе вредноста на рубљата со цената на златото. Ова е дополнителна заштита за руската економија од ограничувањата на ликвидноста како резултат на интензивирањето на санкциите и влошувањето на девизните резерви, рече Моншо.

Овие бројки се индикативни – Западот загуби „блицкриг“ против Русија на економски план. Но, долгорочно, работите не се толку оптимистички – ефектот од санкциите се акумулира, а се очекува зголемување на економскиот притисок.

Економистите истакнуваат дека многу компании во Русија почнуваат да имаат проблеми со увозот на резервни делови, опрема, чипови и суровини. Истражувањето на Централната банка покажа дека повеќе од 13.000 компании во земјата прогласиле слични предизвици, а некои дури и го запреле производството додека не најдат алтернативи.

Со ова се доведуваат во прашање работните места во земјата, бидејќи веќе има бран отпуштања или неплатено отсуство, вели Елина Рибакова, заменик главен економист во Институтот за меѓународни финансии.