Русија стана главен снабдувач на нафта во Кина, а увозот на енергија е зголемен за 55 отсто

50

Кинескиот увоз на сурова нафта од Русија се зголеми за 55% во однос на претходната година и достигна рекордно ниво во мај.

Така Русија ја замени Саудиска Арабија од првото место на главни извозници на нафта во Кина, пренесува Гардијан.

Увозот на руска нафта достигна вкупно 8,42 милиони тони или два милиони барели дневно, покажуваат податоците на кинеската царинска агенција.