Русија во првите пет во светот според обемот на меѓународните резерви

29

Русија влезе во групата од пет земји во светот со најголеми меѓународни резерви. Пред неа се Кина, Јапонија, Швајцарија и Индија, се наведува во соопштението на Руската сметководствена комора.

„Обемот на меѓународните резерви надмина 618,2 милијарди долари (заклучно со 1 септември оваа година). Тоа е историски рекорд – од постоењето на Банката на Русија, не успеавме да постигнеме такви показатели“, се наведува во извештајот.

Според податоците на Комората, од почетокот на 2015 година, резервите се зголемени на 234 милијарди долари.

„Денес, Русија се наоѓа на петтото место во однос на меѓународните резерви. Само Кина, Јапонија, Швајцарија и Индија се пред нас“, стои во Комората.

Исто така, се наведува дека во последните неколку години, Русија значително го зголеми учеството на златото во меѓународните резерви: од 7,8 проценти на почетокот на 2014 година на 23,3 проценти на крајот на 2020 година.