Руската економија е отпорна и покрај санкциите поради војната против Украина

27

Креаторите на руската политика веруваат дека економијата на земјата се прилагодила на трошоците за војната против Украина и меѓународните санкции и дека ќе продолжи да расте во следните неколку години.

Министерството за економија очекува бруто домашниот производ на Русија да забави до 2,3 отсто во следните две години од 2,8 отсто во 2023 година, според неговата макроекономска прогноза до 2026 година, за која беше разговарано на состанокот на владата предводен од премиерот Михаил Мишустин во петокот.

Се очекува растот на БДП дополнително да се намали на 2,2 отсто во 2026 година, пишува Блумберг.

Тоа темпо не е далеку од растот што го доживеа Русија во годините пред пандемијата Ковид и веројатно е поддржано од способноста на земјата да ја пренасочи трговијата додека се соочува со меѓународни санкции, како и зголеменото воено производство и зголемената побарувачка на потрошувачите поддржани од социјалните трошоци и растот платите во услови недостаток на работна сила.

Прогнозата е клучен документ за планирање на буџетот во текот на опфатените години и допрва треба да биде одобрен. Ги вклучува и перспективите на Банката на Русија.

Рускиот буџет сè уште е под притисок на финансиски одлив за потребите на војната. Санкциите и другите ограничувања наметнати од Соединетите Држави и нивните сојузници по руската инвазија на Украина во февруари 2022 година ја погодија заработката на земјата од извозот на енергија. Рубљата е трета валута со најлоши резултати оваа година меѓу пазарите во развој и накратко ослабе над 100 за долар во август, што ја поттикна владата и централната банка да ги рестартираат дискусиите за потребата од враќање на контролата на капиталот.

Сепак, Министерството за економија предвидува дека просечната годишна стапка на рубљата нема да надмине 87,4 за долар во следните три години, инфлацијата би била близу четири проценти во рамките на сегашната цел, а просечната цена на нафтата нема да падне под 66,3 долари за барел во следните три години, според документот, пишува Блумберг.

Руските индустрии закрепнаа во април-јуни, растејќи од година во година по минималниот раст или пад во претходните три квартали, покажаа податоците на Федералното биро за статистика на Русија. Производството скокна за 10,6 отсто во вториот квартал, откако порасна за само 0,3 отсто во периодот јануари-март и падна во втората половина на 2022 година.