Руската економија го издржа притисокот од Западот

3

Додека се предлагаат нови санкции на ЕУ за Русија, рускиот претседател Владимир Путин изјави дека економијата на неговата земја е стабилна.

„Руската економија го издржа надворешниот притисок од Западот“, рече Путин, говорејќи преку видео врска на состанокот за нацрт-федералниот буџет за 2024, 2025 и 2026 година.

„Економската ситуација во земјата е стабилна и урамнотежена. Отпорноста на руската економија е за пофалба. БДП на Русија го достигна нивото последно забележано во 2021 година, а владата е подготвена да создаде услови за понатамошен стабилен и долгорочен развој. рече Путин, пренесува CNN.

Од инвазијата на Украина на 24 февруари минатата година, ЕУ договори 11 пакети санкции против Русија. Тие беа воведени во форма на економски санкции, индивидуални санкции и визни мерки. Минатата недела, САД, исто така, воведоа дополнителни санкции за повеќе од 150 поединци и ентитети во врска со руската инвазија.

Западните санкции прво беа наметнати со надеж дека тие ефективно ќе ја спречат способноста на Русија да ја продолжи војната. Но, благодарение на руските резерви на гас и нафта, руската економија успеа да ја надмине бурата.