Руски Роснефт бележи раст на профитот од 13% и покрај санкциите

23

Најдобриот руски производител на нафта „Роснефт“ извести за раст од 13 отсто на нето-добивката за полугодие или 432 милијарди рубљи (7,22 милијарди долари).

Во соопштението на компанијата се вели дека добрите резултати биле помогнати од строгата контрола на трошоците.

Руските нафтени фирми се соочуваат со санкции од Запад поради војната во Украина, кои ја попречуваат нивната глобална трговија и го комплицираат финансирањето.

„„Роснефт“ беше под невиден притисок од негативни надворешни фактори и незаконски санкции“, се вели во соопштението на извршниот директор Игор Сечин.

Русија, исто така, претрпе одлив на западен капитал од почетокот на, како што Москва ја нарекува „специјална воена операција“ во Украина на 24-ти февруари. „ВР“ во февруари објави дека го продава својот удел од 19,75% во „Роснефт“.

„Роснефт“ соопшти дека продажбата на нафта од јануари до јуни се зголемила за 5,7 отсто на годишно ниво, додека нејзиниот долг паднал за 12 отсто на годишно ниво.

„Благодарение на високата оперативна ефикасност и соодветните менаџерски одлуки, успеавме да обезбедиме континуитет на бизнисот и да покажеме стабилни резултати“, додаде Сечин, кој е долгогодишен сојузник на претседателот Владимир Путин.

„Роснефт“ сочинуваше околу половина од резервите на нафта и гас на „ВР“ и една третина од неговото производство.

Во јуни, Сечин рече дека „ВР“ и понатаму останува најголемиот приватен акционер и покрај најавата за повлекување.