Руските олигарси повлекоа најмалку 50 милијарди долари од Европа

61

Руските олигарси повлекоа десетици милијарди долари од Европа од почетокот на руската инвазија на Украина под притисок на меѓународните санкции и повиците на претседателот Владимир Путин да го вратат своето богатство дома, јави Блумберг.

Во август, акционерите на United Medical Group Cyprus и MD Medical Group Investments, контролирани од Игор Шилов и Марк Куртцер, одобрија преместување на компании од Кипар во Русија.

Според Блумберг, ова ја зголемува вредноста на средствата пренесени од богатите Руси од Европа во други земји по февруари 2022 година на повеќе од 50 милијарди долари.

Овој потег ја прекинува долгата традиција на руските милијардери кои претпочитаат да ги задржат своите средства во Европа, искористувајќи ги привлечните услови за инвестирање, ниските даноци и можностите да заработат дивиденди во странски валути.