САД алармираат за измама во бизнисот со чипови

20

Обидите да се најдат чипови по секоја цена, во услови на недостиг на полупроводнички компоненти ширум светот, доведоа до нагло зголемување на измамниците, соопшти американска компанија.

Според ERAI Inc., која ја следи набавката на фалсификувани чипови и случаи на измами во индустријата, недостигот на полупроводници доведе до рекорден број измами од американски клиенти кои префрлиле средства за купување на имагинарни изведувачи.

Во 2021 година биле откриени 101 случај на измама со перење пари, додека претходната година имало 70 вакви инциденти, а пред пет години – само околу 17.

Ројтерс го цитира претседателот на ERAI, Марк Снајдер, кој вели дека компаниите очајнички се обидуваат да најдат чипови кои не се нудат од овластени и проверени дистрибутери, па затоа се свртуваат кон т.н. „Брокери во сенка“ на кои им префрлаат пари, честопати без да добијат никакви производи за возврат. Сите пријавени случаи на измама се поврзани со кинески брокери.

Иако постои база на податоци за фалсификувани делови на GIDEP и Програмата за размена на податоци на Владата и индустријата во Соединетите Држави, анонимните референци до владините оддели не се дозволени. Ова ја прави базата на податоци ERAI од суштинско значење за компаниите кои сакаат да дознаат повеќе за проблемите со фалсификувани нарачки или да пријават проблеми.

Лажни чипови

Според последните податоци, бројот на пријавени случаи на фалсификувани чипови во ERAI во 2021 година е 504, а во 2020 година 463. Тоа е многу помалку отколку во 2019 година, кога биле регистрирани 963 вакви случаи.

Според Марк Снајдер, мерките за карантин поврзани со пандемијата можеби им отежнало на добавувачите на фалсификувани производи, бидејќи водењето бизнис во такви услови стана многу потешко.

Страв од нарушување на репутација

Информациите на ERAI беа објавени на симпозиум за фалсификувани делови и материјали организиран од Центарот за напредно инженерство на животниот циклус во соработка со Универзитетот во Мериленд и индустриската групација SMTA.

Според експертите, реалниот број на инциденти може да биде многу поголем, бидејќи многу компании стравуваат од оштетување на репутацијата и претпочитаат воопшто да не ги пријавуваат обидите за набавка на фалсификувани чипови.