САД и нивните сојузници замрзнаа 330 милијарди долари руски средства од почетокот на конфликтот

21

САД и нивните сојузници блокираа или замрзнаа повеќе од 330 милијарди долари руски средства од почетокот на конфликтот во Украина, соопшти американското Министерство за финансии.

Западните сојузници блокираа 30 милијарди долари имот на санкционирани руски олигарси или членови на руската елита и „замрзнаа“ околу 300 милијарди долари од централната банка на Русија, се вели во соопштението објавено од работната група на западните сојузници задолжена за следење на средствата на руската елита (Repo), објави Стејт департментот на САД.

Покрај тоа, запленети се најмалку пет луксузни јахти и недвижен имот на или под контрола на руски државјани под санкции.

„Заедно, гарантираме дека санкциите ќе продолжат да ја чинат Русија нејзината неиспровоцирана и продолжена агресија во Украина“, се вели во соопштението.

Работната група „Repo“ беше формирана на 17 март, три недели по почетокот на руската инвазија во Украина, со цел да се зголеми економскиот притисок врз Русија.

Составен е од високи функционери од министерствата за финансии или за правда на САД, Австралија, Франција, Канада, Германија, Јапонија, Италија, Обединетото Кралство и Европската комисија.

Таа си постави задача да ги таргетира луксузните имоти и мегајахтите на руските милијардери блиски до Владимир Путин.

Членовите на работната група исто така се обидуваат да ја изолираат Москва од светскиот финансиски систем и го ограничија капацитетот на Русија да набавува развиена технологија.

Лидерите на групата од седумте најразвиени светски економии објавија во неделата, на првиот ден од самитот во Германија, дека ќе воведат ембарго на ново ископаното злато во Русија за да ги спречат Москва и руските олигарси да користат злато за да ги заобиколат санкциите.

Во соопштението групата предупредува дека ќе продолжи да го следи имотот на руската елита и дека нејзината работа не е завршена.