САД извезуваат речиси три милиони барели нафта дневно

24

САД станаа главен извозник на нафта како одговор на намалениот извоз на руското „црно злато“.

Сепак, Соединетите Американски Држави нема да можат постојано да дејствуваат како добавувач во краен случај без значително повисоки цени на нафтата.

Според американската Администрација за енергетски информации (EIA), Соединетите држави извезуваат речиси три милиони барели „црно злато“ дневно од средината на април, што е драстичен пресврт од увозот од повеќе од еден милион барели дневно во неделите пред војната во Украина.

Како резултат на тоа, залихите на сурова нафта и деривати продолжуваат да се трошат, вклучително и стратешките резерви, кои се на најниско ниво од 2008 година. Низ целата земја, комерцијалните залихи на сурова нафта се 64 милиони барели под петгодишниот просек пред пандемијата, залихите на дестилати се 30 милиони барели под просекот, а дефицитот на бензин е помал од четири милиони барели.

Соединетите Американски Држави не можат да продолжат да го покриваат целиот дефицит во производството и извозот на руската нафта на неодредено време, без да се појават недостиг на домашно поле и да не поттикнат раст на цените.