САД воведува дополнителни ограничувања за извозот на чипови во Кина

19

Администрацијата на Бајден планира дополнително да ги ограничи пратките на микрочипови кои се користат за вештачка интелигенција  и алатки за правење чипови од САД во Кина следниот месец, изјавија неколку информирани извори.

Според анонимни извори, Министерството за трговија на САД планира да издаде нови правила во согласност со ограничувањата наведени претходно оваа година во писмата испратени до три компании – KLA Corp, Lam Research Corp и Applirf Materials Inc. Планот за новата регулатива не беше претходно објавен, пишува Ројтерс.

Според писмата јавно прифатени од трите компании, им е забрането да извезуваат опрема за производство на чипови во кинески фабрики кои произведуваат напредни микрочипови од 14 нанометри, освен за продавачи лиценцирани од Министерството за трговија на САД.

Правилата, исто така, ќе вклучуваат ограничувања наведени во писмата испратени до Nvidia Corp и Advanced Micro Devices (AMD) минатиот месец, со инструкции да ги запрат испораките во Кина на неколку видови чипови што се користат доколку не добијат дозволи за вештачка интелигенција.

Некои од изворите велат дека новите правила најверојатно ќе вклучат дополнителни дејствија против Кина. Овие ограничувања може да се променат и правилата да бидат објавени подоцна од очекуваното.

Таканаречените „писма за известување“ му дозволија на Одделот за трговија да ги заобиколи долгите процеси на креирање правила и правила со цел да ја забрза нивната имплементација, но тие се однесуваат само на компаниите што ги добиле писмата.