Samsung и LG го намалуваат производството на телевизори и други домашни апарати

27

Samsung Electronics и LG Electronics одлучија да го намалат производството на нивните телевизори и други домашни апарати за да се справат со намалената побарувачка на потрошувачите поради неповолните економски услови како што се инфлацијата, високите каматни стапки и руската инвазија на Украина, соопштија компаниите.

„Неизвесноста за побарувачката во целиот технолошки сектор се зголемува, а целокупниот бавен тренд продолжува. Падот на побарувачката на апарати за домаќинство и телевизори е загрижувачки од втората половина на минатата година, а ние всушност ги потврдуваме податоците за падот на побарувачката“, изјави Ким Рок-хо, аналитичар во Хана Фајненшл Инвестмент, пренесува KoreaTimes.

Залихите на апаратите за домаќинство на Samsung Electronics се зголемиле бидејќи мерките за социјално дистанцирање се олеснети ширум светот и се зголемија активностите на отворено, намалувајќи ја побарувачката за замена на апарати за домаќинство.

Цените на храната и енергијата драстично пораснаа поради руската инвазија на Украина и пореметувања во синџирот на снабдување, што ги натера потрошувачите да ја одложат замената на домашните апарати.