Саудиска Арабија обезбеди 2,4 милијарди долари за инвестиции во соларна енергија

39

Компаниите во Саудиска Арабија објавија дека обезбедиле речиси 2,4 милијарди долари за голема соларна инвестиција во земјата.

Во овој проект учествува и саудискиот нафтен гигант Aramco, пренесува порталот oilprice.com.

Проектите Al-Shu’aba PV 1 и Al-Shu’aba PV 2 заедно ќе произведуваат 2,6 гигавати чиста енергија за снабдување на околу 450.000 домаќинства во Саудиска Арабија.

Вкупната вредност на овие инвестиции се проценува на 2,37 милијарди долари, а споменатите соларни централи ќе започнат со работа во 2025 година, пренесува Танјуг.

Ријад сака да изгради 58 гигавати соларна и ветерна енергија до 2030 година, а моментално има помалку од еден гигават од овие капацитети.