Се очекуваат „глобални пресврти“

18

Менаџерите со корпоративни ризици се најмногу загрижени за „континуираната нестабилност во геополитичките и геоекономските односи меѓу големите економии“, додека повеќето очекуваат „пресврти на глобално ниво“, се заклучува во првото истражување на глобалните менаџери за ризик на Светскиот економски форум.

Тие ги идентификуваа најголемите ризици за организациите за втората половина на 2023 година.

Шест месеци откако Извештајот за глобални ризици за 2023 година откри дека сме на работ на „поликриза“, Светскиот економски форум ја објави својата прва прогноза на директори за глобални ризици, која ги идентификува најголемите и најверојатните закани за економскиот раст, глобалните пазари и поширокото деловно работење во втората половина од годината.

Во јунското истражување, од заедницата CRO на Форумот беше побарано да го процени веројатното ниво на глобална нестабилност во пет области: геополитички односи, економија, домашна политика, општество и технологија.

Повеќе од 85 отсто рекоа дека очекуваат континуирана нестабилност во економските и финансиските услови во и меѓу големите економии.

4 клучни макро ризици

Макроекономски показатели, глобален раст помал од 2022 година, инфлација, раст на каматните стапки – 86%
Нарушувања на цените и/или снабдувањето на клучните влезови – 55%
Вооружени конфликти и/или употреба на оружје – 50%
Промена на регулативата, усогласеност и спроведување, вклучително и случувања поврзани со зелената транзиција и вештачката интелигенција – 50%

Етички и социјални ризици

Етичките и социјалните ризици, исто така, стануваат сè поважни за организациите, при што ОСИ сметаат дека управувањето со нив е покомплицирано отколку усогласеноста со регулативата.

„Етичките и социјалните ризици се многу помалку црно-бели од регулаторната усогласеност и постојано се развиваат“, забележа еден од испитаниците.

Меѓу тие ризици се оние што ги носат технологиите со вештачка интелигенција. CRO изјавија дека ги разбираат овие ризици, но сите сметаат дека развојот и примената на вештачката интелигенција го „надминува“ управувањето со овие ризици.

Што можат да направат бизнисите за да управуваат со ризиците – експертско мислење?

Компаниите кои сакаат да изградат силна стратегија за управување со ризик и, во крајна линија, отпорен бизнис, треба да се фокусираат на долгорочни закани, вели Питер Гигер, директор за ризик на групацијата, Цирих Иншуренс Груп, кој придонесе за истражувањето.

„Премногу фокусирање на краткорочните ризици, како што е кризата со трошоците за живот, може да нè одвлече од она што треба да биде долгорочен пристап“, рече тој.

ВИ е добар пример за ризик кој бара од нас да размислуваме долгорочно.

„Дали вештачката интелигенција ќе ги наруши животите на сите денес? Веројатно не“, вели Гигер. „За многумина од нас тоа не е непосредна закана. Но, игнорирањето на импликациите и трендовите што вештачката интелигенција ќе ги донесе со себе со текот на времето би било голема грешка“.

„Тоа нема да го промени животот како што го знаеме во следните неколку месеци. Но, би било мудро да се планира како да се прилагодат на потенцијалните промени – и ризиците заедно со можностите – што вештачката интелигенција би можела да ги воведе“.

Исто така, разбирањето како ризиците можат да се поврзат, па дури и да се зајакнат едни со други, е важен чекор во дефинирањето на стратегиите за ублажување и одлучувањето каде да се инвестираат оскудните ресурси.