Се повлекува шефот на една од најголемите пивски компании

72

По 15 години поминати на чело на пивската компанија Heineken, Жан Франсоа ван Боксмер најави дека ја напушта позицијата извршен директор на компанијата.

Тој беше дел од компанијата уште од 1984 година, а за шеф на Heineken е именуван во 2005 година.

Управувачката палка ќе ја предаде на Долф ван ден Бринк на први јуни, пренесува Finacial Times.

Веста за неговото заминување е објавена заедно со деловните резултати на компанијата за минатата година, кои покажуваат зголемени приходи и добивка.

Heineken минатата година оствари нето добивка од 2,5 милијарди евра, што е раст за отприлика 6%, а забележа и најголем раст на извозот на своето пиво во последните 10 години.

Фото: Pixabay