Seat вложува дополнителни 300 милиони евра за производство на батерии

25

Новата фабрика на Seat ќе се простира на површина од 64.000 квадратни метри и ќе се користи за монтажа на PowerCo ќелии

Seat ќе изгради нова фабрика за склопување батериски ќелии во Марторел, Шпанија и издвои дополнителни 300 милиони евра во проектот за кој вели дека ќе создаде повеќе од 400 директни работни места и 10 индиректни.

Новата фабрика ќе се простира на површина од 64.000 квадратни метри, а ќе се користи и за монтажа на PowerCo ќелии кои ќе се произведуваат во гигафабриката во Сагунто, Валенсија. Претседателот на Seat, Вејн Грифитс, додаде дека фабриката за батерии ќе биде поврзана со Workshop 10, локацијата на која компанијата ќе произведува различни електрични возила за Volkswagen Group, вклучувајќи го и претстојниот Cupra Raval.

„Изградбата ќе започне во наредните недели и е планирана да заврши во 2025 година“, рече Грифитс во соопштението. „Овој објект е фундаментален за нашата компанија и исто така ќе обезбеди импулс да се добие втора платформа во Марторел. Ова е клучен момент за нашата индустрија. SEAT S.A. и Volkswagen Group вложуваат големи ресурси за постигнување одржлива мобилност и продолжување со унапредување на нашата амбиција да ја претвориме Шпанија во центар за електрична мобилност во Европа.

Најавата за оваа нова фабрика за батерии доаѓа само три месеци откако Грифитс откри дека компанијата моментално се фокусира на електрифицирање на брендот Cupra и дека засега, брендот Seat ќе продолжи да произведува модели со согорување. Грифитс, кој е и главен извршен директор на Cupra покрај Seat, рече дека компанијата не може да ги електрифицира двете марки одеднаш, што значи дека Seat не планира лансирање на ЕВ барем до 2026 година.

Додека некои можеби велат дека Seat стагнира поради оваа стратегија, истото не може да се каже за Cupra. Освен што веќе го продава Born EV базиран на VW ID.3, Cupra се подготвува за лансирање на целосно електричниот теренец Tavascan и веќе потврди дека концептот UrbanRebel ќе создаде електричен хечбек во 2025 година наречен Raval.

Преземено од Avtoplus.mk