Северен тек 2 е подготвен, сè зависи од Германија

123

Гасоводот Северен тек 2 е подготвен за работа и наполнет со гас, изјави рускиот амбасадор во Германија, Сергеј Нечаев.

За негово иницирање, како што истакна, потребна е политичка волја на германската влада.

„Сè зависи од германската страна. Гасоводот е изграден. Ова е мултилатерален економски проект, во него се вложени многу пари. Подготвен е за работа, наполнет со гас, ги исполнува условите, соодветните технички проверки се спроведени. За негово започнување е потребна само политичка волја на германското раководство. „Сепак, досега политичките одлуки наметнати на Берлин имаа предност пред прагматизмот“, рече амбасадорот, пренесува ТАСС.

Нечаев рече и дека, според германските експерти, Германија нема да може да се откаже од рускиот гас во блиска иднина. Надежите за брза замена на руските извори на енергија со течен природен гас (LNG) од земјите од третиот свет не се реални.

„Германија го нема потребниот капацитет да прима ЛНГ, а петте терминали планирани за изградба нема целосно да го решат проблемот. Да не зборуваме за отсуството на цврсти договори за идните испораки“, заклучил Нечајев.