Шеф на голем синџир маркети: Заврши периодот на стабилни цени на храната

41

Зголемувањето на цените на храната во Франција веројатно значително ќе се намали од јануари благодарение на преговорите меѓу трговците и производителите, но периодот на стабилни цени заврши, предупреди шефот на големиот синџир маркети Карфур, Александре Бомпар.

„Инфлацијата би требало значително да ослабне од јануари“, рече Бомпард за телевизијата БФМ, благодарение на владината иницијатива за поместување на редовните преговори меѓу трговците и производителите за шест месеци, од март до септември.

Растот на цените на храната би требало значително да падне под 10 отсто, наспроти пет отсто, додаде претседателот и извршен директор на францускиот трговски синџир.

Прехранбените производи во август пораснале за 11,1 отсто, а стапката на инфлација изнесувала 4,8 отсто.

Трговците и производителите си ја префрлаат вината еден на друг
Бомпар минатата недела предупреди дека Французите значително го намалиле купувањето на основните потреби поради високите цени.

Трговците на мало и производителите во Франција си ја префрлаат вината еден на друг, а владата потсетува дека цените на бројните суровини паднаа во изминатите месеци, пренесува Индекс.

Шефот на „Карфур“ предупредува дека поради климатските и геополитичките фактори, цените на храната ќе продолжат да растат посилно во наредните години отколку во изминатите децении, кога нивниот раст се движеше меѓу нула и еден процент.

Мислам дека заврши периодот на стабилни цени на храната“, рече тој.