Шефот на Бундесбанката: Лажните вести би можеле да поттикнат масовно повлекување на заштедите од банките

82

„Лажни вести на социјалните мрежи може да бидат поттик за масовно повлекување на заштедите од банките“, предупреди денеска гувернерот на германската централна банка, Јоаким Нагел, залагајќи се за следење на објавите.

Ова ќе им овозможи на супервизорите навремено да утврдат дали постои опасност од масовно повлекување на заштедите, вели Нагел во интервју за Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Масовно повлекување на заштеди од банка
Доколку голем број штедачи решат истовремено да ги повлечат своите заштеди од банката, тоа може да доведе до нејзин колапс во најлошото сценарио. Масовното повлекување на депозитите од американската  Silicon Valley Bank (СВБ) во март годинава покажа дека мора да бидеме способни да реагираме побрзо, нагласи германскиот гувернер.

Објавите на социјалните мрежи го забрзаа повлекувањето пари од СВБ, а се поставува прашањето дали лажните вести можат да предизвикаат слична реакција, објаснува Нагел.

„Не смееме да се опуштиме“
Тој, исто така, додава дека во Јужна Кореја, работната група на банкарскиот регулатор веќе систематски ги следи објавите на социјалните мрежи и, според него, ќе ги забележи првите знаци дека нешто се подготвува во догледно време.

„Треба да ја разгледаме оваа можност и во Европа. Не смееме да се опуштиме, мора сè добро да анализираме и да се фокусираме на „слепите точки“ во надзорот“, заклучи германскиот гувернер, пренесува Индекс.хр.