Шефот на Google откри: Вештачката интелигенција ќе биде поголем технолошки напредок од самиот Интернет

59

Ако се обидете да се сеќавате на светот (и животот) без Google, ќе треба многу да се мачите. Имено, овој технолошки гигант е присутен во нашето секојдневие веќе четврт век.

Користењето на најголемиот светски пребарувач, (а потоа и неговите други производи) стана незаменлив дел од нашите животи. Дури и терминот „google“ за пребарување на интернет влезе во секојдневниот јазик.

Но, што можеме да очекуваме од Google во иднина? Токму тоа се обиде да го открие нејзиниот извршен директор Сундар Пичаи во блог посветен на годишнината на компанијата.

Тој се присети на самите почетоци на Google, кога Лери Пејџ и Сергеј Брин штотуку почнаа да го развиваат пребарувачот, а потоа ја запишаа мисијата на компанијата која важи и денес – да ги организира информациите во светот и да ги направи достапни и корисни за секого.

Пребарувањето, исто така, ја постави основата за Google да изврши економско влијание надвор од сопствените ѕидови. Нашите рекламни платформи и алатки започнаа со премиса едноставно како самото пребарување: да им помогнеме на бизнисите да стигнат до клиенти кои веќе ги барале видовите на производи и услуги што ги нудат. Тоа беше платформа која особено им се допадна на малите бизниси, како што е компанијата за јастог за нарачка по пошта која прва се пријави. Како и самото пребарување, способноста за секој бизнис да се рекламира онлајн имаше навистина трансформативен ефект, помагајќи им на милиони бизниси да станат дел од дигиталната економија, напиша Пичаи.

Тој се осврна на целото патување кое Google го презеде во текот на 25 години и се осврна на најновите предизвици – вештачката интелигенција.

Google инвестира во вештачка интелигенција речиси од своето основање. Ние бевме еден од првите што користевме машинско учење во нашите производи, почнувајќи од почетокот на 2000-тите, за корекции на правописот, подобрување на квалитетот на рекламите и прикажување предлози и препораки, напиша тој, додавајќи дека уште во 2015 година, тие заклучиле дека Google треба да биде лидерот.во вештачката интелигенција.

По пат дошле до бројни откритија, но сфатиле и дека вештачката интелигенција има своја темна страна.

Колку и да сме возбудени за потенцијалот на вештачката интелигенција да им користи на луѓето и општеството, разбираме дека вештачката интелигенција, како и секоја рана технологија, претставува сложеност и ризици. Нашиот развој и употреба на вештачка интелигенција мора да ги реши тие ризици и да помогне во одговорниот развој на технологијата, истакна Пичаи.

А потоа откри што го чека Google во иднина.

Со текот на времето, вештачката интелигенција ќе биде најголемиот технолошки напредок што ќе го видиме во нашите животи. Тој е поголем од преминот од десктоп на мобилен, а можеби и поголем од самиот интернет. Тоа е фундаментално превртување на технологијата и неверојатен забрзувач на човечката генијалност.

Да се ​​направи вештачката интелигенција покорисна за секого и нејзината одговорна имплементација е најважниот начин на кој ќе ја исполниме нашата мисија во следните 10 години и понатаму, откри Пичаи.