Штета од климатските промени: На удар недвижностите, земјоделството ризикува три пати поголеми загуби

31

Климатските промени претставуваат голема опасност за светската економија, индустрија и економија. Според проценките презентирани во истражувањето на организацијата „Climate Central“ до 2050 година, недвижен имот во вредност од 35 милијарди ќе бидат под вода во Америка, додека според друга студија објавена како дел од „Race to Zero“, земјоделските компании и трговците би можеле да загубат до 150 милијарди долари во вредност до 2030 година.

Поплавени брегови

Непрофитната истражувачка организација Climate Central спроведе уникатна студија за подигнувањето на нивото на морето, предвидувајќи ја количината на недвижен имот, згради и даночни приходи што стотици крајбрежни окрузи ќе ги загубат додека плимата ги зафаќа развиените области. Откри дека околу 4,3 милиони хектари – област речиси со големина на Конектикат – ќе биде под вода до 2050 година, вклучувајќи недвижен имот во вредност од 35 милијарди долари.

„Поголемите води од поплави допираат подалеку во внатрешноста, поплавувајќи ги имотите и зградите кои никогаш претходно не биле поплавени“, напишаа истражувачите од Climate Central, пишува „Scientific American“.

Тексас, Луизијана, Северна Каролина и Флорида се некои американски држави кои би можеле да бидат особено погодени од зголемувањето на нивото на водата. Се проценува дека над 30 држави во САД би можеле да изгубат повеќе од 10 отсто од нивната вкупна површина до 2050 година.

Според извештајот, Луизијана би можела да биде особено тешко погодена, со 2,4 милиони хектари под вода до 2050 година.

Округот Монро во Флорида Кис можеше да види 19 отсто од неговата површина поплавена, што претставува 700 милиони долари во недвижен имот и згради.

До 2100 година, речиси 9 милиони хектари – површина речиси со големина на Њу Хемпшир – ќе бидат под вода, вклучително и 3,2 милиони хектари во Луизијана, или околу 3 отсто од нејзината површина, се вели во извештајот.

Истражувачите на Climate Central ги комбинираа најновите модели на покачување на нивото на морето објавени минатата година од Меѓувладиниот панел за климатски промени со податоците на NOAA кои ги покажуваат нивоата на крајбрежните плими. Тие ја комбинираа нивната анализа со евиденцијата за данок на имот за да утврдат кои парцели се соочуваат со идна закана од поплави и вредноста на погодените имоти.

Земјоделство

Најдобрите земјоделски и прехранбени компании би можеле да изгубат до четвртина од нивната вредност до 2030 година, доколку не успеат да се прилагодат на новите владини политики и однесувањето на потрошувачите поврзани со климатските промени, велат активистите поврзани со Обединетите нации во новиот извештај.

Истражувањето, испитуваше како 40 големи компании, вклучително и земјоделски производители и трговци на храна, би можеле да поминат според, како што се нарекуваат клучни сценарија за намалување на емисиите, како што се владите кои наметнуваат цена на емисиите на јаглерод или ако потрошувачите го намалуваат своето месо. потрошувачка..

Студијата, разгледана од Ројтерс, покажа дека вредноста на компаниите ќе се намали во просек за околу 7 отсто до 2030 година, што е еднакво на загуби за инвеститорите од околу 150 милијарди долари, доколку не ги прифатат овие нови практики.

Студијата беше објавена како дел од трката до нула, кампања поддржана од ОН за справување со климатските промени. Истражувачите користеле податоци од Vivid Economics, која е дел од консултантската фирма McKinsey & Co. Извештајот ќе биде претставен на Климатската недела во Њујорк, серија настани поврзани со собирот на светските лидери во градот.

Бекерс рече дека наодите ја покажуваат важноста на претходните повици до инвеститорите и компаниите да ги елиминираат стоките поврзани со производи како што се добитокот, палминото масло и сојата кои придонесуваат за уништување на шумите. Повеќе од 100 глобални лидери минатата година ветија дека ќе го запрат и поништат уништувањето на шумите и деградацијата на земјиштето до крајот на деценијата.

Кафето е еден од најдобрите примери за важноста на климата за одгледување на самиот производ. Намалениот принос на кафе во Бразил, најголемиот производител во светот, може да предизвика нагло зголемување на цените на кафето ширум светот во наредните месеци. Фјучерсите на кафето се зголемија за речиси 90 отсто минатата година, откако сушата и мразот го погодија бразилското производство, покажуваат податоците за тргувањето.

Покрај Бразил, насадите во Колумбија, уште еден голем извозник на кафе, беа погодени од влажното време од нормалното. Слична е ситуацијата и со оризот во Индија. Оваа земја го забрани извозот на ориз бидејќи неговото производство е намалено поради силните монсуни.

Според некои проценки, според Волстрит журнал, овогодинешните приноси на некои фарми се очекува да бидат за 50% помали.