Што ја мачи младата деловна популација – главните грижи на генерацијата Z и Милениумците

65

Според истражувањето на консултантската фирма Deloitte, трошоците за живот се главната грижа на генерацијата Z (генерација З) и милениумците трета година по ред, при што приближно шест од десет Gen Z и милениумските испитаници живеат од плата до плата.

Во истражувањето учествувале 23 илјади испитаници од 44 земји, кои ги истражувале променливите околности на работната средина и социјалните искуства на овие генерации ширум светот.

Милениумците, исто така познати како генерација Y, се демографската група која ја следи генерацијата X и ѝ претходи на генерацијата Z. Истражувачите и медиумите ги користат раните 1980-ти како почеток и средината на 1990-тите до почетокот на 2000-тите години како завршни години на нивното раѓање, така што генерација обично се смета за луѓе родени од 1981 до 1996 година.

Генерацијата Z, колоквијално позната како Зумери, е демографска група која ги наследи Милениумците и претходеше на Генерацијата Алфа. Средината до крајот на 1990-тите се нивните почетни години, а раните 2010-ти се нивните последни години од раѓање.

Во 13-тото издание на глобалното истражување на Deloitte, 56 проценти од испитаниците на Gen Z и 55 проценти од милениумците изјавиле дека живеат од плата до плата, што е зголемување за пет проценти за Gen Z и три проценти за милениумците во споредба со минатата година, и со три од десет не се чувствуваат безбедно.

Но, постои внимателен оптимизам дека околностите би можеле да се подобрат. Нешто помалку од една третина од генерација Z и милениумците веруваат дека економската ситуација ќе се подобри во нивните земји во следната година. Ова е највисок процент од 2020 година, кога истражувањето беше спроведено непосредно пред почетокот на пандемијата.

Она што укажува на овој оптимизам е фактот дека 48 проценти од генерација Z и 40 проценти од милениумците очекуваат нивните лични финансии да се подобрат во следната година.

Несигурности за GenAI
Генерација З и милениумците веруваат дека генеративната вештачка интелигенција (GenAI) значително ќе влијае на нивните кариери и на начинот на кој тие работат. 59 проценти од Генерација З и 52 проценти од милениумците веруваат дека ширењето на GenAI ќе ги поттикне да бараат нови работни места, кои нема да бидат толку чувствителни на автоматизација, а решението го гледаат во квалификувани занаети и/или физичка работа.

Кога испитаниците размислуваат за GenAI, тие најчесто го поврзуваат со несигурност.

Истражувањето исто така открива дека жените се чувствуваат понесигурни за GenAI од мажите и имаат помала веројатност да се чувствуваат удобно да работат со него.

Рамнотежата помеѓу работата и животот е приоритет
Рамнотежата помеѓу работата и животот продолжува да биде приоритет и за генерацја З и за милениумците ls при изборот на работодавач.

Околу една третина од испитаниците кои редовно се чувствуваат вознемирени или под стрес велат дека нивната работа и рамнотежа помеѓу работата и животот се главни придонесувачи за нивните нивоа на стрес, значително поттикнати од долгите работни часови.

Стрес и стигма за менталното здравје
Нивоата на стрес и менталното здравје сè уште претставуваат загриженост, иако има некои знаци на подобрување, а околу половина од испитаниците го оценуваат своето ментално здравје како добро или исклучително добро, се вели во соопштението за печатот.

Четири од десет испитаници од генерација З и 35 проценти од милениумците велат дека се под стрес цело или поголемиот дел од времето, што е намалување од 46 проценти и 39 проценти во 2023 година. Иако работата е главен двигател на оваа непријатност, испитаниците ги истакнуваат нивните финансии и здравје и семејна благосостојба како главни двигатели на стресот.