Што ќе се случи ако Саудиска Арабија престане да го прифаќа доларот за нафта?

56

Алијансата БРИКС воведе шест нови земји во блокот на 15-тиот самит во Јоханесбург минатиот месец. Од тие шест земји, пет се земји производители на нафта кои извезуваат милиони барели ширум светот секоја година. Тоа се Саудиска Арабија, ОАЕ, Египет, Иран и Етиопија, додека Аргентина е единствената земја која не произведува нафта. Постои голем ризик Саудиска Арабија и ОАЕ да почнат да прифаќаат локални валути за нафта и да го отфрлат американскиот долар.

Watcher.Guru пишува дека новата мисија на БРИКС е да стави крај на глобалното потпирање на американскиот долар и да ги промовира локалните валути во светската трговија. Затоа, големи се шансите Саудиска Арабија да размисли за прифаќање локални валути како плаќање за нафта за да ја намали својата зависност од американскиот долар.

БРИКС сака да ги контролира нафтените пазари, а донесувањето на Саудиска Арабија беше најдобриот избор. Во написот Watcher.guru нагласува што би можело да се случи со американскиот долар доколку Саудиска Арабија прифати локални валути за подмирување на плаќањата за нафта и гас.

Најпрво, слабеењето на американскиот долар би започнало доколку Саудиска Арабија прифати локални валути за трговија со нафта. Ако Саудиска Арабија бара другите земји да плаќаат само во локални валути, тогаш побарувачката за американскиот долар драстично ќе се намали. Овој потег би можел да доведе до намалување на вредноста на доларот на меѓународните девизни и девизни пазари. Слабиот долар би ги направил увезените стоки поскапи во САД и потенцијално ќе влијае на целокупната американска економија.

Второ, другите земји ќе почнат да ги диверзифицираат своите резерви и да акумулираат валути различни од американскиот долар. Развојот на овие настани би ја зголемил побарувачката за други локални валути и би ги ставил во директна конкуренција со доларот. Централните банки ширум светот, последователно, ќе чуваат резерви на сите валути и стоки, како што е златото, што дополнително ќе ја поевтини вредноста на доларот.

Трето, и конечно, Саудиска Арабија можеби нема да донесе таква одлука бидејќи нивната валута, ријалот, е врзана за американскиот долар. Затоа, ако доларот падне, саудиската економија може да се соочи со импликации кои би можеле да го загрозат богатството на кралството и локалната валута.