Што ќе се случи со Газпром ако ЕУ се откаже од рускиот гас?

78

Експертите предвидуваат дека на долг рок Газпром би можел да се претвори во компанија без големи приходи од извоз со фокус главно на домашниот пазар.

На 31 август, непосредно откако Русија го прекина снабдувањето со гас за гасоводот Северен тек 1, цените на акциите на државниот енергетски гигант Газпром пораснаа за 35 отсто, според Московската берза.
Она што предизвика ентузијазам на пазарот беа препораките на одборот на директори на компанијата за исплата на дивиденди за првата половина од годината: 51,3 рубљи по акција во вкупен износ од 1,208 трилиони рубљи. Компанијата, исто така, објави рекордна нето добивка од 2,5 трилиони рубљи (41,75 милијарди долари) во првата половина на 2022 година.

Тоа беше добра вест за акционерите кои претходно беа разочарани во јуни кога руската влада одлучи да не плаќа дивиденда за минатогодишните резултати, првпат од 1998 година.

Но, Газпром би можел да оди по тенок мраз додека Русија и Западот, особено Европската Унија, се вклучени во жестока „гасна војна“ поради конфликтот во Украина.

Ројтерс објави дека рускиот стратешки документ предупредува дека „намалувањето на залихите за странските потрошувачи ќе доведе до нерамнотежа во системот“. Документот беше разгледан на затворен состанок со кој претседаваше премиерот Михаил Мишустин во Москва на 30 август, пишува TRT World.

Доколку Европа одбие руски гас, тоа би довело до потенцијално намалување на извозот на гас за повеќе од 100 милијарди кубни метри годишно до 2027 година, што е речиси половина од вкупниот извоз во 2021 година, се вели во документот насловен „За стратешките насоки на дејствување во нови услови за периодот до 2030 година“.