Што се крие зад скокот на Bitcoin (BTC)?

98

Во новата стратешка сесија, Николас Мертен им кажа на своите 514.000 претплатници на YouTube дека катализаторот зад ненадејниот пораст на цената на BTC се китовите и другите институционални инвеститори кои не ги продаваат своите биткоини, и покрај макроекономската и геополитичката неизвесност.

„Имаше толку многу стравови околу макро опкружувањето во последните неколку месеци. Банката на федерални резерви ги зголемува каматните стапки и започнува квантитативно затегнување за да ја спречи инфлацијата. Се води војна меѓу Украина и Русија. Потенцијално уште еден бран Ковид. Сите овие различни теми, кои создадоа песимистичко чувство кај сите, ги натераа луѓето да мислат дека китовите, големите инвеститори, институциите ќе ги продадат своите позиции. Напротив, не видовме голема продажба од страна на китовите. Всушност, видовме дека тие што акумулираат продолжуваат или да купуваат повеќе или да чуваат. Ова овде го докажува 1-годишниот HODL бран“, вели аналитичарот.

Едно-годишниот HODL бран е метричко следење на Bitcoin, кој останал неактивен повеќе од една година (HODL е крипто-стратегија во која, како што имплицира самото име, трговците „задржуваат средства до крајот на животот“. Ова значи дека трговецот треба да се ограничи од продажба на токен за криптовалута, дури и во екстремно нестабилни времиња во однос на нејзината вредност – н.з.)

Домаќинот на Data Dash продолжува да објаснува дека китовите ги полнат своите „крипто-торби“ во последните шест месеци, додека краткорочните трговци и трговците со потпора предизвикаа движење на цената нагоре и надолу.

Во ова време, видовме зголемување од речиси 10% од септември и октомври [2021] сè до местото каде што сме овде на крајот на март.

„Поминаа само неколку месеци кога китовите купија повеќе и ги задржаа своите позиции. Целата нестабилност што ја гледаме на пазарот веројатно ќе ги елиминира краткорочните трговци и ќе ги поткрепи трговците во двете насоки“, смета тој.

Мертен ја заклучува својата анализа, потврдувајќи го своето долгогодишно мислење дека и покрај падот на Bitcoin од 50% од рекордно високо ниво од над 69.000 долари во ноември, BTC не е на „мечкин“ пазар.

„Овие трендови се поттикнати од намалувањето на понудата. Кога ги гледаме овие повисоки ниски цени, како што видовме во последните година и пол, тоа е знак дека трендот не е мртов и дека ова не е „мечкин“ пазар. Чисто и едноставно. Ако го погледнеме повторно моделот [1-годишен HODL], тој има големо историско значење. Но, исто така, важно е да се има на ум дека постојат многу други средства за проценка на овој тип на прогноза на понудата и побарувачката. Тоа е само репер“, додава крипто-стратегот.

Во моментот на пишување, BTC порасна за 5,91% и се тргува за 47.497 долари. Исто така, се зголеми за 16,2 отсто од пред една недела на 40.842 долари.

Bitcoin последен пат беше над 47.000 долари на почетокот на јануари, пред да падне под 33.000 долари на 24 јануари.