Швајцарскиот пазар на капитал загуби 150 милијарди долари во септември

32

Повлекувањето од 150 милијарди долари ја претвори швајцарската берза во една од најлошите во светот овој месец.

Индексот на швајцарскиот пазар падна за 6,3 проценти во септември, најголемата месечна статистичка промена за време на пандемијата и најголемиот пад меѓу главните мерила на капитал во Европа, бидејќи зголемените ризици од приносите на обврзниците и проблемите со кинескиот Евергранде ги одвраќаат инвеститорите од високо вреднуваните акции во земјата.

Меѓу најголемите губитници е производителот на цемент Holcim Ltd. со пад од 13 проценти и производителот на компјутерска опрема Logitech International SA со пад од 11 проценти, пишува Блумберг.

Распродажбата на швајцарскиот пазар (СМИ) беше голема, што укажува на тоа дека инвеститорите гледаат на целиот пазар како премногу скап во ерата на забавување на растот и посилни приноси. Ова доаѓа во услови на глобална аверзија кон скапите акции, бидејќи трговците се позиционираат за подобро да се справат со падот на стимулациите на централната банка.

“Се работи за каматните стапки“, вели Седрик Озазман, извршен директор за инвестиции во фирмата за финансиска анализа од Женева, Reyl & Cie. Швајцарските акции уживаа силно закрепнување, дури и во текот на летото. Тоа се квалитетни компании, но со превисок рејтинг.

Зголемувањето на каматните стапки претставува ризик за идните приходи и го отежнува оправдувањето на вреднувањето на капиталот. Швајцарија, која ужива една од најголемите пазарни проценки за капиталот во Европа, стана рана жртва на оваа промена, откако референтната вредност на индексот ДПИ се зголеми за дури 13 проценти во четири месеци до август.

Заздравувањето на ДПИ за време на пандемија има „ограничен простор за понатамошно проширување, но и добра шанса да ги изневери помалите маржи и повисоките приноси“, објаснува Тим Крејгхед, стратег во Bloomberg Intelligence.

Постојат и други предизвици, како што се недостаток на понуда и зголемен регулаторен ризик на важниот кинески пазар, што ги погоди акциите во сегментот на луксузни стоки, како што е сопственикот на брендот Cartier, компанијата Richemont. Должничката криза на кинеската групација „Евергранде“, исто така, предизвика загриженост дека некои градежни проекти нема да бидат завршени, што влијаеше врз резултатите на Geberit AG, производител на санитарни инсталации и групата градежни материјали Sika AG.

За некои, олеснувањето на швајцарското вреднување на капиталот наскоро може да создаде можности за откуп. Во срцето на оваа стратегија е континуираното зголемување на очекувањата за заработка на аналитичарите.

“Тоа е краткорочен план“, рече Озазман. “Институционалните инвеститори многу би сакале да ја искористат можноста да ги искористат швајцарските акции по пониска цена“, додава тој.