Швајцарија ја потисна инфлацијата на 1,6 отсто

38

Народната банка на Швајцарија ја поддржа својата валута со купување франци на девизниот пазар и со тоа успешно ја потисна годишната стапка на инфлација на 1,6 отсто во јули.

Како што пренесува Блумберг, инвеститорите сега се прашуваат дали државата ќе продолжи да го поддржува швајцарскиот франк и каде се границите на неговиот раст.

Централната банка на Швајцарија претходно ја прифати кампањата за затегнување без преседан и продаде повеќе од 68,6 милијарди американски долари девизни резерви за да ја поттикне домашната валута и да го подобри својот биланс помеѓу вториот квартал од 2022 година и првиот квартал од 2023 година.

Податоците за инфлацијата за јули покажуваат дека политиката се исплатела, но се очекува да се вратат ценовните притисоци, наведува Блумберг.

Волстрит смета дека по исполнувањето на оваа цел, владата помалку ќе го поддржува швајцарскиот франк.

Макростратегот на Велс Фарго во Лондон, Ерик Нелсон, оценува дека SNB „станува малку помалку агресивна во купувањето франци“.