Сити: Инвеститорите се враќаат во Турција

28

Инвеститорите кои масовно бегаат од Турција во изминатите неколку години можеби ќе сакаат да почнат да се враќаат, според најновиот извештај на Citi.
По повеќе од половина деценија драматична депрецијација на валутата, трошење на девизните резерви и неортодоксна монетарна политика, турската економија е зафатена од борби. Официјалните бројки за април покажуваат дека инфлацијата во земјата од 85 милиони седишта е на речиси 70%, Турците се борат да си дозволат основни стоки, а лирата изгуби околу 81% од својата вредност во однос на доларот од овој пат во 2019 година.

Правејќи строга контрола врз централната банка, турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган одби да ги зголеми стапките во последниве години, нарекувајќи ги „мајка на сите зла“ и инсистирајќи, спротивно на економското православие, дека нивното намалување е начин за ладење на инфлацијата – што заврши со спротивното.

Новите економски тимови и тимови на централната банка од пред околу една година се чини дека се посветени да ги вртат богатствата на Турција, без разлика колку е болен процесот. Централната банка надгледуваше агресивно зголемување на кумулативното стапки од 3.650 базични поени помеѓу мај 2023 година и јануари 2024 година. Таа повторно ги зголеми стапките во март оваа година, до сегашната стапка на централната банка од 50%.

Во тоа време, се вели дека „затегнатата монетарна позиција ќе се задржи додека не се забележи значителен и одржлив пад на основниот месечен тренд на инфлација“.

И инвеститорите го забележуваат тоа.

„Преместувањето на властите кон нормализирање на политиката го поттикна интересот на инвеститорите за турските средства“, се вели во извештајот на Сити објавен во четвртокот.

Преземањето на вистинските политички чекори во тие области ќе биде од клучно значење за „макроекономската видливост, зајакнувањето на расположението на инвеститорите и привлекувањето на многу потребните приливи на висококвалитетен капитал“, велат од банката.

Што се однесува до каматните стапки, аналитичарите во извештајот додаваат: „Ние веруваме дека ЦБT е на вистинскиот пат на политиката и дека монетарната политика би можела да остане релативно цврста подолго отколку што моментално очекуваат пазарите“.

Додека инфлацијата во Турција забрза на речиси 70% на годишно ниво во месец април, некои економисти забележаа дека растот всушност бил малку понизок од очекуваниот, што укажува на тоа дека ценовните притисоци можеби повторно се намалиле. Многу економисти гледаат дека инфлацијата во земјата паѓа во втората половина од оваа година, но не очекувајте какво било намалување на стапката до 2025 година.

Рејтинг агенциите сега ја одразуваат „нормализацијата на политиката и фундаменталните подобрувања“ што ги прави Турција, се вели во извештајот на Сити, предвидувајќи повеќе позитивни претстојни прегледи на рејтингот. Сепак, со оглед на честопати турбулентната историја на турската политика и честата непредвидливост на нејзиното раководство, банката додаде: „Сметаме дека кредитниот рејтинг на Турција е во голема мера ограничен од нејзините институционални и политички ризици“.