Ситуацијата се влоши, но ФЕД ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки

19

Кога Федералните резерви почнуваат да ги зголемуваат каматните стапки, обично го прават тоа додека нешто не тргне наопаку, или така вели заедничката мудрост на Волстрит.
Така, со вториот и третиот по големина банкрот што се случи во изминатите неколку дена, и загриженоста дека следуваат повеќе, се чини дека ова ќе се квалификува како значително нарушување и причина за повлекување на централната банка.

Не толку брзо, пишува CNBC.

Дури и со колапсот на Silicon Valley Bank и Signature Bank во последните денови, принудувајќи ги регулаторите да преземат акција, пазарите сè уште очекуваат ФЕД да продолжи со напорите против инфлацијата. Зголемувањето на приносите на обврзниците одигра особена улога во пропаѓањето на SVB бидејќи банката се соочи со околу 16 милијарди долари нереализирани загуби од државните обврзници кои се чуваат до доспевање, а кои ја загубија основната вредност поради повисоките стапки.

Сепак, драматичните настани можеби дури и технички не се квалификуваат како револуционерни во колективниот ум на Волстрит.

„Не, не е“, рече Квинси Крозби, главен глобален стратег во LPL Financial. „Дали е тоа доволно за да се квалификува како вид на нарушување што би го имал централниот дел на ФЕД? Пазарот генерално не мисли така“.

Додека пазарните цени беа нестабилни во понеделникот, се очекува ФЕД да продолжи со затегнување на монетарната политика. Трговците доделија 85% веројатност за зголемување на стапката од 0,25 процентни поени кога Федералниот комитет за отворен пазар ќе се состане на 21-22 март во Вашингтон, според проценките на CME Group. Во краток период минатата недела, пазарите очекуваа поместување од 0,50 поени, по забелешките на претседателот на ФЕД, Џером Пауел, кој покажа дека централната банка е загрижена поради неодамнешните жешки податоци за инфлацијата.