Следи нова поддршка за граѓаните и фирмите – се разгледува петтиот пакет мерки

102

На почетокот на 2021 година според најавите на Владата ќе следи нова поддршка за граѓаните и фирмите за справување со последиците од корона кризата.

Премиерот Зоран Заев за најавениот петти пакет мерки и неговата содржина, како и временскиот термин од кога тој ќе важи, одговори дека наскоро следува процес на консултации со синдикатите, претставниците на другите социјални партнери, стопанските комори и сите чинители, за да бидат највнимателно таргетирани потребните мерки. Тој подвлече дека државата има проектирано средства за оваа намена и во Буџетот за 2021 година.

Портпаролот на Владата соопшти дека и овој пакет помош ќе личи на претходните.

“Со петтиот пакет ќе се постапува највнимателно, со цел да се таргетираат оние кои се најпогодени од кризата, како компаниите, така и граѓаните. Така беше и во текот на оваа година“, изјави на прес конференција владиниот портпарол Душко Арсовски.

Досега со економски мерки се подржани најпогодените од економската криза предизвикана од пандемијата на корона-вирусот, а тоа се над 30 % компании заради поддршка на работните места и работниците преку плати, коишто се движат од 14.500 до 21.778 денари.

Фото: Pixabay