Словенија ќе добива гас од Алжир

29

Трговецот на големо со гас Геоплин во Алжир потпиша договор за снабдување со природен гас со локалната државна енергетска компанија Сонатрах. Договорот е потпишан на три години и предвидува испорака на 300 милиони кубни метри гас или околу една третина од годишните потреби на Словенија. Испораката ќе започне на 1 јануари 2023 година.

Договорот беше потпишан на маргините на посетата на министерот за инфраструктура Бојан Кумро и министерката за надворешни работи Тања Фајон на Алжир.

„Со потпишувањето ќе обезбедиме дополнителна сигурност во снабдувањето со гас во пократки временски периоди, затоа сум среќен и горд што успеавме во тоа“, изјави Кумер на потпишувањето, соопшти Министерството за инфраструктура.

Договорот го оцени како многу важен и стратешки, а сакаат да го надградат и да ја зголемат испораката на гас од Алжир во Словенија.

Тие гледаат и бројни можности за развој на соработката во областа на обновливите извори на енергија со акцент на сончевата енергија и размена на добри практики во овие области, додаде министерот.

Геоплин одделно објави дека договорот потпишан од извршниот директор на Геоплин, Матија Битенц, и директорката на секторот за маркетинг на гас на Сонатрах, Самиа Хамадаче, претставува важен чекор во обезбедувањето понатамошна диверзификација на изворите за набавка на природен гас.

„Договорот за набавка на природен гас од Алжир е од стратешко значење за компанијата Геоплин, која ги снабдува индустриските потрошувачи и трговците со природен гас со природен гас. Тоа претставува натамошна диверзификација на веќе различното портфолио на извори и правци на набавка на природен гас“, истакна Битенц на потпишувањето.

Договорот е склучен за периодот од 1 јануари 2023 година, кога ќе започне испораката, до 31 декември 2025 година. Гасот ќе се транспортира со гасоводи од Тунис преку Средоземното Море и Италија до влезната точка во словенечкиот гасоводен систем Горица-Шемпетер.