Софтверски проблеми може да одложат неколку електрични модели на Audi, Porsche и Bentley

44

Automobilewoche пишува дека Audi, Porsche и Bentley можеби ќе треба да ги преиспитаат своите планови за електрични возила како резултат на проблемите што се појавуваат во Cariad, подружницата за развој на софтвер на Volkswagen Group.

Гореспоменатото издание цитира неименувани извори од компанијата кои тврдат дека новото водечки електрично возило на Audi, кое се развива како дел од проектот Artemis, би можело да биде лансирано до три години подоцна.

Првото возило базирано на новата електрична платформа првично требаше да биде лансирано веќе во 2024 година. Со втората генерација на софтвер, требаше да биде способно за автономно возење на ниво 4. Сепак, поради проблеми во Cariad, нема да може да се лансира до 2026 година и поверојатно нема да излезе до 2027 година.

Германскиот производител на премиум автомобили сега се фокусира на помалку амбициозен модел кој би можел да пристигне во 2025 година без таа технологија за автономно возење. За да го направи ова, ќе користи софтверска верзија 1.2 од средната генерација. Тој требаше да биде завршен во 2021 година, но исто така е далеку зад предвиденото, според изворите.

Проблемите ги погодуваат и Porsche и Bentley. Изворите велат дека планот на британскиот производител на автомобили за продажба на електрични возила од 2030 година сега е доведен во прашање поради доцнењето на софтверот.

Од друга страна, Porsche веќе започна со предсериско производство на својот електричен Macan во фабриката во Лајпциг, но можеби ќе треба да ги промени плановите. „Хардверот е одличен“, рече извор на Porsche, „но софтверот сè уште недостасува.