SpaceX гради нова фабрика во Тексас

11

SpaceX гради нова фабрика во Тексас за својата сателитска широкопојасна услуга Starlink, објави компанијата.

Нејзиниот сопственик, Илон Маск, којшто стои зад Tesla, Neuralink и Boring Co, во декември се пресели во Тексас од Калифорнија за да се фокусира на нови постројки за производство на електрични автомобили и неговите проекти поврзани со SpaceX.

Starlink предвидува мрежа од десетина илјади сателити во земјината орбита што би пружале глобално побрз интернет.

Фото: Facebook