SpaceX на Илон Маск остварува профит

20

Зголемените приходи од SpaceX во сопственост на Илон Маск и помогнаа да оствари мал профит во првиот квартал од 2023 година по две години загуби, објави The Wall Street Journal (VSJ), цитирајќи документи, како што објави Ројтерс.

Компанијата забележа добивка од 55 милиони долари на приход од 1,5 милијарди долари во периодот јануари-март, се вели во извештајот.

Воздухопловната компанија, која е основана пред повеќе од две децении, беше проценета на околу 150 милијарди долари на неодамнешната продажба на акции на вработените, што ја става компанијата на исто ниво со Интел или Волт Дизни.

Во 2022 година, приходите се удвоија на 4,6 милијарди долари, помагајќи ѝ на компанијата да ја намали загубата минатата година на 559 милиони долари од 968 милиони долари.

Компанијата објави околу 5,2 милијарди американски долари вкупни трошоци за 2022 година, што е повеќе од 3,3 милијарди американски долари една година порано, се вели во извештајот.

Фото: Facebook