Србија од видео игри заработува од 50 до 100 милиони евра годишно

9

Се проценува дека компаниите што произведуваат видео игри во Србија во текот на минатата година оствариле приходи меѓу 50 и 100 милиони евра, покажуваат податоците на Асоцијацијата на индустријата видео игри од Србија.

Најголем дел од компаниите што прават видео игри имаат седиште во Белград – 38%, додека 14% се регистрирани во Нови Сад. Четири компании имаат седиште во Ниш, а по една во Врњачка Бања, Вршац, Горни Милановац, Панчево и Црвенка, пренесува РТС.

Во текот на 2018 година, објавени се повеќе од 70 видео игри, а од тоа 74% издавале сопствени игри, додека 20% пуштаат во продажба игри од друг издавач.

Најголем дел од компаниите се занимаваат со производство на видео игри за мобилни платформи, додека голем процент прави игри за компјутери, конзоли и интернет платформи.

Фото: Pexels