Сред Индиски Океан се гради пловечки град за 20.000 луѓе

39

Во тиркизната лагуна, на само 10 минути возење со брод од Мале, главниот град на Малдивите, се гради пловечки град, доволно голем за да прими 20.000 луѓе.

Градот ќе се состои од 5.000 пловечки единици, вклучувајќи куќи, ресторани, продавници и училишта, со канали меѓу нив. Првите единици ќе бидат претставени овој месец, а жителите ќе почнат да се движат на почетокот на 2024 година, а целиот град треба да биде завршен до 2027 година.

Проектот, на кој заедно работат инвеститорите во недвижности „Dutch Docklands“ и Владата на Малдивите се гради како практично решение за суровата реалност поради порастот на  нивото на морето.  Осумдесет отсто од нејзината копнена површина е помалку од еден метар надморска височина, а со предвидувањата дека нивото ќе се искачи на еден метар до крајот на векот, речиси целата земја би можела да биде потопена.

Целта е градот да биде независен и да има исти функции како градот на копното. Жителите ќе имаат струја, напојувана најмногу од сончева енергија, а ќе има и канализација. Градот ќе користи длабоко морско ладење, кое вклучува пумпање ладна вода од длабокото море во лагуната, помагајќи да се заштеди енергија.