Стејт департментот со награда од 10 милиони долари за „главата“ на топ хакер

50

Американскиот Стејт департмент објави награда од 10 милиони долари за информации што ќе доведат до идентификација или каде се наоѓа лице или луѓе со клучна лидерска позиција во хакерската група DarkSide, пренесе Reuters.

Има и награда до 5 милиони долари за информации што би можеле да доведат до апсење или осуда во која било земја во светот на секој што ќе се обиде да учествува во хакерски напад на DarkSide со откуп.

Жртва на хакерите од оваа година беше компанијата Colonial Pipeline. Поради нападот беше запрен преносот на горива во дел од земјата, а погодени беа близу 50 фирми.

DarkSide собра откуп од 90 милиони долари во форма на биткоини.

ФБИ верува дека DarkSide е со седиште во Источна Европа. Таа развива производи за откуп што им ги продава на други криминалци за да извршат хакерски напади.
Ransomware е вид на малициозен софтвер кој е дизајниран да го блокира пристапот до компјутерски систем. Хакерите бараат откуп, обично во криптовалути, во замена за враќање на пристапот до системот.

Се верува дека по нападот на гасоводот, DarkSide престана да работи бидејќи изгуби пристап до своите сервери и неговите криптопаричници беа испразнети. Според Elliptic со седиште во Лондон, биткоин паричникот на DarkSide содржел биткоини во вредност од 5,3 милиони долари пред да биде испразнет минатата недела.