Stelantis купи удел во австралискиот производител на литиум Vulcan Energy Resources

12

Глобалниот производител на автомобили Stelantis купи 8,0 отсто од акциите на Vulcan Energy Resources, австралиски производител на литиум .

Инвестицијата од 76 милиони австралиски долари (52 милиони американски долари) ќе го направи Stelantis втор по големина акционер на австралиската компанија.

Ова е прва светска инвестиција на врвен производител на автомобили во компанија за производство на литиум“, објави Vulcan Energy Resources на својот Твитер профил.

Карлос Таварес, извршен директор на Stelantis, рече дека оваа стратешка инвестиција во водечка компанија за литиум ќе му помогне на Stelantis да создаде еластичен и одржлив синџир на вредности за нивното европско производство на батерии за електрични возила.